Az utóbbi időben sajnos kevés UCI-ranglista-pontot tartottak itthon a hazai rendezésű UCI Europe Tour viadalokon a magyar versenyzők, ma a 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíjon végre megtört a jég!

 

A Tour de Hongrie-hoz hasonlóan UCI 2.2 kategóriás viadalon a magyar válogatott (Kusztor Péter és Pelikán János – klubjuk: Amplatz-BMC) és a Mugen Race Team Veloki (Filutás Viktor) bringásai több mint 50 UCI pontot szereztek, utoljára ilyenre az azóta megszűnt Central European Tour-on volt példa.

 

Szakaszok:

Prolog:

A szekszárdi Garay tér és a Kálvária kilátó közti 2 km-es egyenkénti időfutammal vette kezdetét a 43. Gemenc Nagydíj, Magyarország második legnagyobb többnapos UCI kategóriás versenye.

A mintegy 20 különböző országból érkező kerékpáros egy perces időközönként rajtolt a macskaköves városi tér alján felépített dobogóról, a szinte végig emelkedő táv végén pedig a helyenként 15%-os emelkedőn alakították ki a befutót. Szakítva a korábbi évek hagyományaival, a Kálvária mászáshoz most a kockaköves úton kellett feltekerni a mezőnynek.

Az elsők közt rajtoló Kusztor Péter (Magyar Válogatott) 4 perc 5 másodperces ideje sokáig a legjobbnak bizonyult, de a futam végéhez közeledve az olasz Filippo Tagliani (Delio Gallina) 3:57-tel óriásit hajtott, ami végül a szakaszgyőzelemhez is elég volt.  A legjobb magyar eredményt a válogatott másik menője, Pelikán János szolgáltatta, aki 4:00 percet ment, ezzel a második helyen zárta a napot. Rajta kívül Filutás Viktor (Mugen Race Team Veloki) is a dobogóra állhatott, 4:04-es idővel a harmadik lett.

  1. szakasz:

A szekszárdi Béla térről rajtolva, 130 km-es szakasszal folytatódott a 43. Gemenc Nagydíj. A szakasz előtt nagy volt a tét a magyarok számára, akik közül ketten is a legjobb háromban voltak a prológ után.

A mezőny lassú rajttal gurult ki a városból, a sióagárdi élesrajt után rögtön megkezdődtek a szökési kísérletek, ekkor még kevés sikerrel. Az első gyorsasági részhajrát Harcon Bernárd Bendegúz (Degavi Tipográfia) nyerte. A mezőny ezt követően Zomba érintésével a kisdorogi körbe ért, mely a bonyhádvarasdi emelkedővel a tavalyi Országos Bajnokság pályájára kalauzolta a mezőnyt, ahol a három és fél kör mindegyikében az 1 km hosszú., átlagban 10%-os meredek emelkedő nehezítette a versenyzők dolgát.

Rögtön az első körben szökésbe került Pelikán és Filutás is, de nem engedte őket messzire a mezőny. A körök során a forgatókönyv nagyon hasonlóan zajlott, minden körben kialakult egy néhány fős szökés, de 1 perc feletti előnyre nem tudtak szert tenni. A hegyi hajrákon nagy csata zajlott egy kazah és az osztrák Marco Friedrich (WSA greenlife) között, aki végül 13 pontot gyűjtött és a nap végén a hegyi trikót is átvehette.

A nap leghosszabb szökése az utolsó előtti kisdorogi körben alakult ki, amikor Csomor Zoltán (Szekszárdi SZKE), Kulimbetov (Astana) és Malovec (Dukla Banska Bystrica) szöktek meg, előnyük a bonyhádi gyorsasági részhajránál másfél perc volt. A kazah ledurrantotta a hajrát, innen pedig két hosszabb emelkedő következett a möcsényi és a szálkai hegy mászásával.
A sárga trikós csapata ekkor már magához ragadta a kezdeményezést, és a szálkai hegytetőnél be is érték a szökést, innen már alig több, mint 10 km volt a célig. A szekszárdi főutak mentén sok szurkoló fogadta a mezőnyt, majd a Garay tér macskaköves részére kanyarodva kezdődött az utolsó, de annál nehezebb 2 km.
A Kálvária kilátóra (ahogyan a tegnapi prológon is), megint az olasz Tagliani (Delio Gallina) ért fel elsőként, így előnyét tovább növelte az összetettben és magabiztosan őrizte meg a sárga trikót, sőt a fehér és a zöld trikó összetettjét is vezeti. Második helyen Kusztor Péter futott be 5 mp hátrányban, a harmadik Jodok Salzmann (WSA) lett. Filutás a 8., Pelikán a 10. pozícióban ért fel a kilátóhoz.
2. szakasz:
Május 27-én, 105 km-es sík szakasszal zárult a 2017-es Gemenc Nagydíj, a mezőny a Szekszárd – Őcsény – Decs – Sárpilis – Várdomb – Szekszárd körpályán teljesített három kört. Várható volt, hogy a sárga trikós Tagliani csapata kézben tartja majd az eseményeket, de a magyar válogatott tagjai megpróbálták megfordítani az összetettet.

Az első körben szökésbe került Kusztor és Pelikán is, de ezeket az elmenéseket nem engedte el a mezőny. Az első részhajrát elvitte a sárga trikós, majd a második körben kialakult egy két fős szökés, benne Pelikán Jánossal és az osztrák Kopfauffal (WSA Greenliffe). Előnyük a kör végére másfél percre nőtt, így a magyar versenyző virtuálisan át is vette a sárga trikót, hiszen a napot csak 41 mp hátrányban kezdte összetettben,

A Delio Gallina viszont nem kegyelmezett, az utolsó 10 km-en nagyon begomboltak és 3 km-re a céltól megfogták a két szökevényt és az előző két szakaszhoz hasonlóan megint nekik jutott a napi elsőség Alessio Brugna révén. A szakasz legjobb magyar eredménye ezúttal Rózsa Balázs (Magyar válogatott) nevéhez fűződik, aki ötödik lett a mezőnyhajrán.

Az összetettben Tagliani megőrizte első helyét, sőt, a sárga trikó mellett a zöld trikót is hazavihette. Számunkra jó hír, hogy Kusztor második lett a végelszámolásnál és rajta kívül Pelikán és Filutás is a legjobb 10-ben maradtak, előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik helyen. Kusztor az összetettben legjobb magyar versenyzőnek járó Arató Vilmos-emlékdíjat is hazavihette. A hegyi trikót Marco Friedrich (WSA-Greenlife), a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót Jodok Salzmann (WSA-Greenlife) szerezte meg.

A hosszú évek óta most először UCI-kategóriás versenyként szereplő Gemenc Nagydíj a magyar nemzetnek több, mint 50 Europe-Tour ranglista pontot is hozott, mely nagy előrelépést jelent a világbajnoki kvalifikációért folytatott harcban.

 

Videós összefoglaló